PRAKTIJKMEDEWERKERS EN WERKZAAMHEDEN:
Praktijkassistentes: C. Leenders, S. Khoesial, A.Outmani
Bij de assistentes kunt u met veel vragen terecht. Ook voor machtigingen en wijziging van uw verzekering.
U kunt met hen een afspraak maken voor o.a.:
bloeddrukcontrole, wratten aanstippen, bloedsuikerprikken, urinecontrole, zwangerschapstest, hechtingen verwijderen, wondverzorging, oren uitspuiten.
Amal Outmani is tevens werkzaam als Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH).

Chantal kan u helpen als u vragen heeft over de digitale patiëntenomgeving Mijngezondheid.net en de Medgemak app.

Praktijkondersteuner Diabetes (POH Somatiek): Sabret Erdem .
Sabret is momenteel niet werkzaam, haar spreekuren worden tijdelijk waargenomen door inval POH-Somatiek Fatiha en Aysegul.
De praktijkondersteuners Somatiek zijn werkzaam in de praktijk, ter ondersteuning van de huisartsen. Zij houdt spreekuur voor patiënten met o.a. Diabetes Mellitus, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, astma en COPD.
Zij geven voorlichting over de aandoening en de risicofactoren, zij begeleidt patiënten en geeft uitleg over medicatiegebruik. Daarnaast kunt u bij haar voor de volgende onderzoeken terecht: bloedsuiker en bloeddruk controle, tevens houdt zij zich bezig met preventieve taken zoals voorlichting en begeleiding bij stoppen met roken, gezonde voeding en beweging.
Diabetes spreekuur
Bij diabetes (suikerziekte) streeft men naar een normale bloedsuikerwaarde van het bloed om de kans op klachten te verminderen. Het is dan ook van groot belang dat u regelmatig voor controle komt, zodat de behandeling indien nodig kan worden aangepast. Daarnaast kunnen een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, een normaal lichaamsgewicht, een normale bloeddruk en niet roken de kans op klachten verminderen. Daarom wordt bij controles op deze factoren gelet. Diabetes wordt meestal 4 keer per jaar gecontroleerd. Als de diabetes goed is ingesteld, dan kan dit in overleg worden teruggebracht naar 2x per jaar.
Meer informatie over diabetes: https://www.thuisarts.nl/diabetes-type-1 en https://www.thuisarts.nl/diabetes-type-2
Driemaandelijkse controle:
Bij de driemaandelijkse controle komen de volgende vragen aan de orde: hoe voelt u zich in het algemeen? Heeft u verschijnselen gehad die op een te laag glucose gehalte kunnen wijzen (zoals honger, zweten, hartkloppingen, beven, verwardheid). of verschijnselen die op een te hoog glucose gehalte kunnen wijzen (zoals dorst, veel plassen, moeheid). Heeft u vragen over uw voeding, of dieet. Hoe gaat het met uw gewicht en bewegen? Heeft u vragen over uw medicijnen?
Metingen: uw bloedsuiker wordt gecontroleerd. Een goed bloedsuiker is nuchter hoger dan 4 en lager dan 7 mml/l en 2 uur na de maaltijd lager dan 9. Verder wordt u gewogen, als u te zwaar bent, kan afvallen helpen de bloedsuiker te verlagen.
Jaarcontrole:
1 maal per jaar wordt extra aandacht besteed aan de klachten die bij de diabetes patiënten vaak voorkomen.
Metingen:
* uw bloeddruk wordt gemeten, soms wordt een 24-uurs meting gedaan. Behandeling van een te hoge bloeddruk helpt de kans op hart en vaatziekten te verminderen.
* uw bloed wordt onderzocht op: glucose, hba1c (gemiddeld glucose), cholesterol, urine, leverenzymen. Het hba1c is een bloedbepaling die een goede indruk geeft van het gemiddelde bloedsuikergehalte van de afgelopen 6 weken. Als u diabetes heeft en uw cholesterol is hoog, heeft u meer kans op het krijgen van hart en vaatziekten. Daarom krijgt u voedingsadviezen en medicijnen om uw cholesterol te verlagen. Kreatinine wordt gemeten om te kijken naar de nierfunctie.
* uw urine wordt gecontroleerd op eiwit. Eiwit in de urine kan wijzen op een beginnende beschadiging van de nieren,
* uw voeten worden gecontroleerd.

Astma / COPD: het is momenteel niet mogelijk om longfunctieonderzoek (spirometrie) in de praktijk te doen. Zo nodig verwijst de huisarts of POH-S u daarvoor naar de STAR of de functieafdeling van een ziekenhuis. We verwachten in 2025 weer spirometrie in de praktijk te kunnen aanbieden.
POH GGZ: psychologisch consulent
De hulpverlening van de POH-GGZ is laagdrempelig in de vertrouwde omgeving van de eigen huisartsenpraktijk. De patiënt betaald geen eigen bijdrage en krijgt de keuzemogelijkheid voor individuele gesprekken, E-health/internetmodules en/of preventieaanbod via Context. EenPOH-GGZ behandeling bestaat gemiddeld uit 5 gesprekken, maar bij 35 % van de patiënten zijn meer gesprekken nodig. Ongeveer 10 % van de aangemelde patiënten wordt doorverwezen naar de gespecialiseerde GGZ hulpverlening. De hulp door de POH-GGZ is gericht op volwassenen.
Het POH-GGZ team bestaat uit: Roos Bonnier en Hannah Wesdorp. Hannah Wesdorp is afwezig tot december, Iranca van Gonter neemt tijdens haar afwezigheid waar.
Werkdagen:
Roos Bonnier: woensdag
Hannah Wesdorp: vrijdag
Inanca van Gonther: donderdag
Meer informatie over psychische klachten:https://www.thuisarts.nl/psychische-klachten/ik-heb-psychische-klachten
